Sunday, 3 June 2012

update :)

semoga sentiasa bahagia dlam rahmat dan kaih syangNya .
rsa dah lama sngat blog nih tak berupdate. bersawang dah pon. tadi ada terbaca blog sahabat , dya crita pasal "mkan daging"..
mula2x bca tjok tu ingatkan psal khasiat mkan daging ka,pntang larang dging ka....
rupa-rupanya dya crita psal "mngumpat".. kan ada ayat quran sebut..kalau kita mengumpat tu umpama kta mkan daging saudara kita sniri..mentah-mentah lagiii..
sanggoppkaahh ? 
dlam entri tu jgak ada bgtau sbnarnya , pengumpat tu sebenarnya sedekahkan pahala dya dkat org yg di umpatnya..masyaAllahh..
skali lagii ~ sanggoooppkahhh ?
*tepuk dada tanya iman :)

okey ! sja nak kongsi psall mngumpat nihh..moga ada manfaat walau sikit :)

haaaa...ni tadi msa tngah berfacebook terjumpa laa satu crita nihh..subhanallah ~

 

PELIK! Batang Pokok Yang Tumbang Lalu Membengkok Untuk Selamatkan Kereta Seorang Ustaz. Kisah ini mengenai seorang wali keturunan Bani Mu’awiyah yang kini hidup sebagai orang biasa, mengajar di sekolah Islam biasa di London, mengalami kejadian yang menakjubkan.

Ustaz itu mempunyai sebuah rumah biasa, dan berkereta ke sekolah. Kereta itu pula dah tua, dan dia tak dapat beli kereta baru walaupun gajinya lebih dari cukup untuk duit muka kereta. Kereta sana murah, kan. Tapi dia kata, kekayaan yang dia ada bukan milik dia seorang. Selain keenakan kereta baru, dia letak prioriti duit itu pada tempat lain. So, dia lebihkan derma daripada tukar kereta. Tak macam orang kita, kan.

Satu hari berlaku ribut taufan di perkampungan beliau, dan sebatang pokok telah tumbang di laman depan rumahnya. Dia sangka anjung rumah dia akan rosak, apatah lagi keretanya. Namun, dalam curiosity tu, dia tetap reda kalau jadi apa-apa. Apabila dia keluar dan melihat apa yang terjadi, dia tak percaya. Anjung rumahnya tak rosak, dan keretanya seolah-olah ‘diselamatkan’ oleh malaikat.

Batang pokok itu membengkok agar tidak mengenai bahagian belakang kereta beliau. Kelihatan dalam gambar beliau cerita sepatutnya trajektori pokok itu akan hempap keretanya, dan batang pokok itu seingat dia lurus. Kalau tak silap lah, katanya. Tapi dah tumbang jadi bengkok.

| semoga crita ini ada manfaatnya. barakallahufikum |

1 comment: