Sunday, 11 December 2011

bukan kerana kos ..

ASSALAMUALAIKUM :)

ermm,,pagi yang dingin nihh...belek2x "mukabuku" dan scara x sengaja dpat la satu ceritaa nihh..memangg kena laarrr student2x..mahasiswa dan mahasiswi..sedikit adjusting..penggunaan bahasa kedah :)kisahnya begini :

Ada la tiga orang sahabat nihh..mereka belajar dlam universiti yang sma tetapi berlainan kos..

A-kos agama (syariah,alquran sunnan,usuluddin), B-kos perkaunan dan C-kos sains kemanusiaan


Suatu hari,si B mengajak sahabat2x baiknya itu pergi makan...Semasa nak makan..~


A:jom baca doa dulu
B: hang la baca doa A,hang kan kos agama.
C: Ha'aa ! stuju...
........lalu si A pon bacalah doa

Begitulah yang berlku seterusnya.Setiap perkara yang dibuat semestinya si A yang kena ketuai,atas dasar si A mengambil "KOS AGAMA"

Sampai satu ketika,di sebuah restoran,semasa buka puasa.....

A: Ok,sekarang  B,hang pulak yang baca doa..
B: Tak mauu aku..hang la baca..hang kan kos agama..lebih afdhal.tak pon hang laa (B tunjuk C)
C: Eh, awat aku yang pulakk ?? Hang la A..hang kan kos agama..Takkan tak boleh kott ^^"

Lalu si A pon menjawab : (sambil senyum ^_^ )..tak pa laa..biaq aku yang baca..dekat akhirat nanti aku sorang ja nak kena hisab kan ?? ok jaaa...^^"
B & C :Errrrrr....?

DI HARI LAINNYA :******

A: Jom dengaq tazkirahh !!!!
B: Ermm.. tak pa la..hang pi sorang ja laa..hang kan kos agama.Aku nii kalau tak pi pon tak paa..aku budak biasa jaaa..
C:Betoi gak tuu..lagipon aku nak buat assignment aku ni..hehehe...lebih afdhal kalau ang ja pi..lagipon ada kaitan dengan kos hang kan ??

Jawab si A: ermmm...boleh aku cakap sikit ?? (sambil senyum ^_^)

Kenapa hampa dua selalu kaitkan aku dengan kos yang aku ambik ? adakah kat akhirat nanti ALLAH menghisab kita ikut kos apa yang kita ambik ? Cara hampa cakap macam orang2x yang ambikk "kos agama" saja yang kena hisab...

Maksodnya orang kos agama macam aku ni saja yang akan masuk syurga ??macam tu ??

Benda baik yang kita nak buat bukan atas dasar apa2x pon..segala kerja buat kita mesti kerana Allah..habis?? hampa dua tak mauu kutip pahala ?? x mau kumpul amalan2x untok bekalan akhirat nanti ??

(sambil tersenyum dia sambung kembali)
.....Aku ambik kos nih pon bukan sebab aku "top" dalam bab2x agama..tapi aku pon tak berapa nak pandai..alhamdulillah..rezki Allah bagi..aku apply kos niii..

Aku tak penah nak perlekeh hampa dua sebab tak ambikk kos agama..sebab apa2x kos pon yang kita ambikk tapi atas dasar kesungguhan dan niat kita kerana Allah,insyaAllah ada penilaian disisi Allah..
Hampa dua jangan rasa rendah diri sampaii kann peluang nak kutip pahala pon ampa sia-siakan..

Ingatlah sahabat,kita ni orang ISLAM.amalan2x kita memang menjadi tanggungjawab kita sebagai hamba Allah..Ada jugakk orang yang ambikk kos agama masih kurang ilmunyaa,dan hampa jangan lupa ada jugak orang yang amek kos lain selain agama ,banyak ilmunya...Tapi bukan tu yang Allah nak nilai..Allah nak nilai sejauh mana kita usaha untuk mencapai keredhanNya..Kalau ada ilmu tak amal sama jaa macam pokok tak berbuahh??  betoii dak ??  (si A menamatkan tazkirah ringkasnya dengan senyuman ^^")

B menitiskan air mata dan C pula tertunduk malu...
si A menghampiri kedua sahabatnya...

A: aku mintak maap andai apa yang aku kata tadi menyakitkan hati ampa dua..aku nak kita masuk syurga sama2x..bersahat duniaakhirat? bolehh ?

B&C : ang tak payah mintak maap..kami dua yang salah..terima kaseh banyak2x ats peringatan hang tadi..kalau tak sampai bila2x pon kami dok macam nii..x berubah-ubah...kami dua paling beruntungg sebab ada sahabat macam hangg 

.......mereka berpelukan...

syukur alhamdulillah,kau telah sedarkan mereka ya Allah (detik suara hati si A)..di harapkan cerita diadaptasi daripada arena kehidupan ini memberi impak dalam diri pembaca2x sekalian..jangan biarkan pahala berlalu pergi,tapi sama-samalah kita kejar untu meraih firdausi..insyaAllah..
tiada keupayaan dan pertolongan melainkan daripada Allah s.w.t
No comments:

Post a Comment